War and food in Joan Lingard’s – The file on Fraulein Berg and Tug of War

8.00

Joan Lingard is the critically acclaimed and well loved author of numerous novels dealing with war and conflict for young readers. Two works are examined here, The File on Fraulein Berg, set in Belfast during the last months of the Second World War, and Tug of War, which describes the four-year journey across Germany and Poland of a Latvian family escaping from the Russian advance in 1944. Mouth-watering descriptions of plentiful teas are part of a traditional use of food in British children’s literature and Lingard uses food in an original and functional way. Teas shared by the three schoolgirls in The File on Fraulein Berg reinforce their friendship and sense of comradeship, while effectively isolating their teacher. In Tug of War food is used to represent the descent to disorder caused by the war, and the corresponding descent in status from ordinary citizens to refugees and displaced persons experienced by two families.

Joan Lingard è tra le maggiori autrici in lingua inglese di romanzi per giovani lettori incentrati sul conflitto e sulla guerra. In questa monografia vengono esaminate due opere, The File on Fraulein Berg, che ha come sfondo Belfast negli ultimi anni della Seconda Guerra, e Tug of War, che descrive il lungo viaggio attraverso il nord Europa di una famiglia lettone in fuga dall’esercito russo nel 1944. Lingard usa il cibo in modo originale e funzionale in queste opere. Le merende (high tea) condivise dalle tre adolescenti in The File on Fraulein Berg servono a rafforzare la loro amicizia e allo stesso tempo isolano l’insegnante di tedesco, Fraulein Berg. In Tug of War l’autrice usa il cibo per rappresentare la caduta nel disordine portato dal conflitto e il passaggio corrispondente dei protagonisti dalla normalità famigliare all’essere rifugiati e profughi.

Recensioni

Ancora non ci sono recensioni.

Recensisci per primo “War and food in Joan Lingard’s – The file on Fraulein Berg and Tug of War”

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *